Bodemdrain.nl

Goedkoopste prijzen, alle aanbiedingen, informatie.

Het installeren van een bodemdrain.

Het installeren van een bodemdrain is in theorie niet zo moeilijk. We nemen als voorbeeld even een folievijver in aanleg en gaan ervanuit dat de vijver op diepte is ontgraven. Nu komt het gedeelte van de werkzaamheden waarbij je de pvc afvoer aan wilt leggen die onder de bodem van de vijver komt te lopen. Voor deze aanleg van de afwaterende pvc leidingen plaats je de bodemdrain.

Je wilt zoals bijgaande foto naar de volgende situatie.

In voorgaande foto is duidelijk te zien dat de bodemdrain zich onder de folie van de vijver bevindt. Je wilt eerst de bodemdrain aanleggen en daarna de pvc afvoerleiding aansluiten. Het is eigenlijk een gezamelijke klus. Bij het installeren van een bodemdrain met beluchting moet je ook de beluchting aansluiten. Houdt hier rekening met het aansluiten van een stevige leiding zodat je later geen problemen krijgt met de luchttoevoer.

Om ervoor te zorgen dat de bodemdrain stevig staat en blijft staan wordt er vaak een zak met kant en klare zand cement specie rond de bodemdrain aangebracht. Hierdoor wordt ook voorkomen dat de grond die geroert is geweest niet meer rond de bodemdrain nazakt.(inklinking)

Hoe ziet zo'n beluchte bodemdrain van daru-koi er nou uit? Als ik een beluchte bodemdrain bij daru-koi bestel, wat krijg ik dan opgestuurd? In ieder geval de beluchte bodemdrain van de beste kwaliteit, met zorg samengesteld, persoonlijk gecontroleerd en dat voor de meest lage prijs.

Je ziet op de volgende fotorapportage de beluchte bodemdrain zoals je deze opgestuurd krijgt.

beluchte bodemdrain inhoud verpakkingbeluchte bodemdrain

Welke onderdelen krijg je opgestuurd? Zoals op de foto te zien; de bodemdrain (hier ligt hij op zijn kop), het bodemdrain beluchtingsdeksel, de ring voor bevestiging van de rubberen of pvc folie, een stukje buis en bochtje 90 graden van pvc rond 32mm (aansluiting beluchting), standpijp van pvc (moet nog op maat gemaakt worden), gebruiksaanwijzing/handleiding.

Controleer alle onderdelen zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Vervolgens toon ik je enkele foto's zodat het een beetje duidelijker wordt wat je krijgt, hoe het eruit ziet en wat er verder voor het installeren verwacht wordt.

binnenkant bodemdrainbodemdrain met op maat te maken standpijpaansluiting voor beluchting

Op de eerste foto zie je de binnenkant van een bodemdrain. ter plaatse van de standpijp is centraal al een gat voorzien voor de beluchting. de tweede foto geeft de standpijp weer die je vooraf nog wel op maat moet maken. Houdt ca. 2 cm. aan tussen onderkant beluchtingsdeksel en bodemdrain rand.

2 cm. is voldoende voor de maximale doorstroming van de bodemdrain. Op de derde bovenstaande foto een weergave van de aansluiting voor de beluchting. Zorg ervoor dat alles goed verlijmd is en controleer dit ook.

binnenkant bodemdrain aansluiting beluchting

Op de bovenstaande foto de koppeling die je op de beluchtingsdisc moet draaien. Gebruik hier een beetje teflon tape zodat de aansluiting luchtdicht is. Kitten of lijmen kan natuurlijk ook. De verbinding is dan echter niet meer demontabel. Het onbrekende gedeelte pvc buis is het pvc buisje wat je zelf nog op maat moet maken. Hoe langer je dit maakt hoe meer doorstroming er komt maar let op, hoe groter de opening tussen deksel en vijverbodem hoe groter de kans dat er (koi) vissen in de bodemdrain kunnen zwemmen.

kunststof ring t.b.v. bevestiging vijverfolie

Belangrijk! Voordat je het deksel in de bodemdrain bevestigd, maak je eerst de aansluiting van de bodemdrain met de folie. Als de bodemdrain dus aangesloten is op beluchting en pvc afvoer dan leg je de folie in de vijver. Vervolgens maak je het gat op maat in de folie en bevestig je de folie op de bodemdrain. Kit zowel de boven als ook de onderkant van de folie zodat er voldoende hechting is en opvulling. Gebruik hiervoor voldoende kit.Er zit dus kit op de bodemdrain en onder de folie. De ring komt als laatste op de kit/folie te liggen. Gebruik de meegeleverde schroeven van rvs om de ring op de bodemdrain vast te draaien. Tip! gebruik cocktail prikkers tussentijds om de juiste centrering duidelijk te hebben van de gaten onder de folie. Het bevestigen van de ring gaat dan gemakkelijk aangezien je de prikkers als geleiding gebruikt voor de kunststof ring.

Twijfels, vragen? Stel ze ons gerust via het formulier op deze website te vinden.

De juiste EPDM kit, pvc lijm en teflon tape hebben we voor u op voorraad.

Ook deze is te bestellen bij www.daru-koi.com.

Danny Vissenberg